luisteren

Spreken is zilver en luisteren is goud. Het is best wel een kunst om aandachtig te blijven luisteren als een ander aan het woord is. Zeker als je zelf liever aan het woord bent. Soms ben je te ongeduldig en wil je je reactie of mening al geven. Terwijl luisteren een van de belangrijkste bouwstenen is om goede relaties en een goed netwerk op te bouwen.

Werkelijk luisteren, betekent aandacht en focus voor dat wat gezegd en niet gezegd wordt. Dus niet alleen het verhaal, maar ook de onuitgesproken boodschap. Als facilitator begeleid ik groepen tijdens meetings bij hun besluitvorming. Ik gebruik dan vaak de stappen van Deep Democracy. Gedurende de meetings merk ik hoe lastig het is om krachtig te blijven luisteren naar dat wat de ander zegt. Terwijl actief en onbevooroordeeld luisteren met compassie juist bijdraagt aan een sterke dialoog.

Luisteren is een actief proces wat vraagt om aandacht voor de volgende aspecten:

  • Luister met een open mind, onbevooroordeeld en onderzoekend
  • Luister naar het hele bericht, zonder filter, ook als er iets wordt gezegd wat je raakt.
  • Stop met praten, waardoor je de ander ruimte geeft met volle aandacht voor de ander
  • Geef geen goedbedoeld advies, helpt de ander zijn eigen advies te vinden
  • Volg de verbale en niet verbale informatie, word je gewaar van al je zintuigen: wat hoor, zie, voel, ruik en ervaar je bij de ander.
  • Reflecteer op je zelf, met aandacht voor je belemmeringen waaronder vooroordelen en interne ruis..
  • Reageer op de ander, met de vraag; wat heb je nodig om….

Geef de spreker alle ruimte totdat alles gezegd is wat er gezegd moet worden. Dat is de kracht van luisteren.

In de brief van Leo Buscaglia uit Loving Eachother, is die kracht geweldig beschreven. Zou het je lukken hieraan te voldoen?

Luisteren

Als ik je vraag naar me te luisteren en je geeft me goede raad doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar me te luisteren en je zegt dat ik me niet moet voelen zoals ik me voel, neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar me te luisteren en je denkt van alles te moeten doen om mijn probleem op te lossen help je me niet en laat je me in de steek hoe vreemd dat ook lijkt.

Alles wat ik wil is dat je naar me luistert. Niets zeggen, niets doen, alleen maar luisteren. Goede raad is niet duur, en ik kan zelf handelen. Ik ben niet zonder bron. Soms moedeloos en in de war, maar niet zonder bron.

Als jij iets voor me doet wat ik zelf zou hebben kunnen of moeten doen, draag je bij aan mijn angst en mijn zwakte.
Wanneer je accepteert dat ik me voel zoals ik me voel hoe vreemd die gevoelens ook lijken kan ik ophouden met mijn pogingen je te overtuigen en kan ik eindelijk proberen te begrijpen wat de achtergrond van mijn gevoelens zijn.
En als dat duidelijk is komen ook de antwoorden, en heb ik geen raad nodig. Zelfs vreemde gevoelens hebben zin als je begrijpt wat erachter zit.

Misschien is dat de reden waarom voor sommige mensen bidden werkt, omdat God niets terugzegt en hij geen adviezen geeft of
probeert om de dingen voor je te regelen, hij luistert alleen maar en
vertrouwt erop dat je er zelf wel uitkomt.

Daarom vraag ik je..
Alsjeblieft luister alleen naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten wacht dan even en ik beloof je dat ik dan naar jou zal luisteren.

Uit:
loving eachother

Leo Buscaglia
Amerikaanse psycholoog (1924-1998)